Mevcut Depomun Kapasitesini Arttırmak için Ne Yapmalıyım?

Mevcut deponuzun doluluk kapasitesi “hedef değerin” üstüne çıktığında (%85-90) ya da yeni bir operasyon için ek alana ihtiyaç duyulduğunda depoyu genişletmek, yeni depo kiralamak veya mevcut deponuzda kullanılabilir yeni alanlar oluşturmak gibi farklı yollar denenebilir.

İşletmeniz genişletme ya da yeni depo kiralama sebebiyle oluşacak maliyetlerden uzak duruyor ise; önemli yapısal değişiklikler yapmadan ve büyük maliyetler yaratmadan mevcut depo kapasitenizi arttırırken yeni kullanılabilir alanlar da oluşturabilirsiniz.

Çözüm yollarından ilk akla gelmesi gereken envanter seviyesini düşürmek olmalıdır. Bu yöntem ile hem envanter için harcadığınız para azalır hem de yeni kullanılabilir alanlar kazanırsınız. Ancak bilmeniz gereken bir şey var ki bu depo yöneticinin sorumluluk alanının çok ötesinde bir iştir. Yine de depo yöneticisi, hareket görmeyen ve az hareket gören ürünleri belirler, akabinde bu ürünleri depodan çıkarmayı ya da en azından stok seviyesini düşürmeyi satış ve finans departmanları ile tartışabilir hale getirebilir.

Tabii ki tek çözüm yolu bu değildir. Bunun dışında uygulanabilecek diğer adımlar ise şöyledir:
  • Mevcut depo raflarınızın tipini, konumunu ya da istifleme makinelerinizin tipini değiştirebilirsiniz. Sırt sırta raf sistemi'nden çift derinlikli raf sistemine geçip standart koridor istifleme makinesi yerine de dar koridor istifleme makinesi kullanabilirsiniz. Böylelikle mevcut alanı maksimum seviyeye çıkartarak birim alanda daha fazla ürün depolayabilirsiniz.
  • İkinci olarak yarım palet alanlarınızı belirleyebilirsiniz... Yarım paletler tam paletlerle aynı miktarda alan kaplamaktadır. Yarım paletleri tam paletlerle aynı raflara koymak yerine yarım paletler için belirli alanlar oluşturup raf yüksekliklerini de düşürerek ünitedeki raf sayısını arttırabilir, daha fazla yarım palet stoklayabilirsiniz. Ancak bu işlem dikkatle hesaplanması gerekir. Çünkü yarım paletler için ayrılan alanlara tam palet konulamayacağı için yarım paletler harici kalan alanların tam paletlere yetecek kapasitede olması önemlidir.
  • Üçüncüsü ise ürünlere ait tanımlanmış raf düzenini bozmak olacak. Depolarda çeşitli sebeplerden dolayı bazı ürünler belirli raf kümesinde stoklanmaktadır. Fakat tanımlanmış ürün ya da ürün grubu yeterli sayıda gelmediğinde bu alanlar boş kalacaktır. Bunun yerine her ürün her raf bölgesine istenildiği zaman kaydırılabildiğinde kapasite kullanım oranı yükselecektir.

İdeal depo yerleşimi toplam hareket mesafesini aza indirmeli ve ürüne temas sayısını arttırmalıdır. Deponuzun sadece zemin alanını değil alanla birlikte yüksekliğinden de faydalanabilmelisiniz. Aynı zamanda mezanin sistemleri ve karusel sistemleri ile m3 kullanımı arttırılabilir. Dikkat edilmesi gereken nokta kübik kullanım artış gösterdikçe operasyonların yavaşlama eğilimi de artacaktır.

Kısacası deponuzda ek alan yaratmak için yeterince potansiyel vardır. Yapılması gereken depo yapısını derinlemesine incelemek ve daha çok soru sorup optimum cevaplar üzerinde yoğunlaşmak olmalıdır.